Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2018 19:57 - Кока - суперхрана от Андите.
Автор: corsicasky Категория: Забавление   
Прочетен: 970 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2018 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Президентът на Боливия  Ево Моралес демонстрира традициите в националната култура на страната, изтъквайки лечебните свойства на листата от храстът кока.
   
Кока (Erythroxylum coca) представлява храстовидно растение, което принадлежи към семейство Erythroxylaceae. В миналото листата от кока са били широко използвани в религиозни ритуали.

100 грама листа от кока предоставят всички важни минерали и витамини.

Нейни имена на латиница са още: Bolivian coca, Coca Bush, Ceja de Montana Coca, Coca del Perъ, Cocaine Plant, Divine Plant of the Incas, Cocamama, Gran Remedio, Khoka, Hunacoblatt, Peruvian Coca, Kuka, La’wolй, Spadie.
image
Кокаиновият храст често се бърка с други видове от рода Erythroxylum, тъй като повечето негови представители имат подобен външен вид.
Кока израства на височина до 2-3 метра. Клоните са прави, тънки, като млади носят червеникаво оцветяване. При някои видове кока достигат височина от 10-16 метра.  Листата са тънки, овални, оцветени в светло зелени нюанси, с остър връх.

image
 
Плодовете са малки и овални. В началото на развитието им имат жълтеникаво оцветяване. Вече зрелите плодчета са червени. Служат за храна на различни видове птици.
Разпространение
Родина на кока са северозападните части на Южна Америка в планините на Перу и Боливия, като се развива на надморска височина от 500 до 2000 метра. Храстите кока днес се отглеждат в много части на света, включително и в Шри Ланка

image
Разпространението на растението се постига и чрез птиците, хранейки се с узрелите му плодове и изхвърляйки целите костилки.
Използваема част на кока
Употребяемата част на растението е неговата листна маса.

Пресните листа съдържат още етерично масло, флавоноиди, дъбилни вещества, витамини А, В и С, минерали, особено калций и желязо 100 грама листа от кока предоставят всички важни минерали и витамини. И пресните и сушени листа имат отлична хранителна стойност, затова се считат от местното население за супер храна.
Лечебни свойства и приложение на кока

    кръвоспиращо;
    афродизиак;
    апетитоподтискащо;
    стимулиращо;
    наркотично;
    обезболяващо;
    халюциногенно.

Продуктите получени от кока се използват главно за намаляване на болката, притъпяване на глада и като стимулиращи средства.

Листата от кока са били използвани за лечение на кокаинова зависимост. Употребявани са от спортисти и при състояние на хипогликемия. Подходящата консумация на растението регулира нивото на кръвната захар - понижава я, когато е твърде висока и я повишава, когато е твърде ниска, т.е. поддържа желаното ниво за организма.

image

Кока е била наречена "аспирина на Андите". В района й на разпространение тя се използва за лечение на всички видове болки, ревматизъм, настинки, грип, запек, смущения в храносмилането, колики, разстроен стомах, височинна болест, изтощение, слабост. Листата противодействат на стреса при голяма надморска височина и подобряват усвояването на кислород в нея. Димът от изгарянето им е полезен за вдишване при астма, кашлица и бронхит.

Кока намира приложение още при следните заболявания и състояния:

    преодолява умората, глада, жаждата;
    височинна болест;
    главоболие;
    язви;
    изтощение;
    болест на пътуването

image

При всяка възможност, когато е на международна арена, например в ООН, боливийският президент Ево Моралес разяснява и изтъква качествата на националната боливийска агрокултура - храстът Кока, употребяван в Андите от 10 000 години насам.

Преди употреба, листата на кока трябва да се изсушат или да се пекат. Така освобождават необходимите вещества и действие. Леко запечени или под формата на чай също проявяват качествата си. Стимулиращите ефекти на листата могат да се усетят 5-10 минути след началото на дъвченето.

image
100 грама листа от кока предоставят всички важни минерали и витамини дори на президенти.

Най-ранните доказателства за дъвчене на листа от кока идват от около 3000 г. пр.н.е. В много древни колумбийски гробове са намерени следи от този процес - листа кока, вар и други помощни средства използвани за консумацията на растението. При изследването на коси от мумии, при почти всички са установени незначителни количества метаболити на кокаина. Интересно е да се отбележи, че според въглеродния анализ, най-старите от тези мумии са от преди 4000 хиляди години.

В миналото листата на кока са били използвани постоянно в религиозни ритуали, посвещения, от гъдатели, изпращане на мъртвите и с цел сближаване на отделните индивиди. От последното им приложение идва и употребата им като афродизиак и метод на социален обмен. Според древните народи на листата кока се дължи връщането на част от душата в тялото на човека, когато тя бива отнета от божествата.

Племенните хора са смятали, че прах от кока предпазва тялото и духа от зли сили. Възрастните хора в племето са отделяли няколко часа през деня, за да приготвят прах от листа кока, който се консумира от всичките им съплеменници. Той действа и апетитоподтискащо.

Първата информация и познания за растението кока постъпват в Европа между периода от 1569 и 1580 година. Алберт Химан е първият човек - немски химик, който през 1859 година изолира от него основната му съставна част кокаинът. До края на деветнадесети век, пури и цигари, произведени от листа от кока са били пушени в Англия и източното крайбрежие на Америка. През 1864 г., химикът Анджело Мариана прави сладко вино с екстракт от кока, което нарича Vin Mariani. Фенове на напитката са били, включено кралица Виктория, Лъв XIII, Томас Едисон, както и много други творци и интелектуалци, писатели, включително Александър Дюма, Октав Мирбо, Хенрик Ибсен, Жул Верн и Хърбърт Уелс -  които са произвели най-добрите си творби с негова помощ.

image

Листата от кока се използват свободно в Перу, Боливия, Аржентина и много други части на Южна Америка. Тези страни се опитват да легализират износа на листа от растението, с цел нормални търговски отношения с други страни по света, а не вид контрабанда и снабдяване с кокаин. В САЩ вносът и употребата на листа от кока са противозаконни действия. Със същият статут е растението и в Колумбия. Там дори са били предприети мерки за пръскане на насажденията му с химикали, с цел унищожение, като това е засегнало и полезните култури. Мерките са довели до обедняване на част от населението, което до този момент е разчитало за прехраната си на търговията с кока, като също я е използвало с лечебни цели.
Източник : интернет.
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corsicasky
Категория: Забавление
Прочетен: 26199
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930