Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2018 12:08 - Народът Лакота
Автор: corsicasky Категория: Забавление   
Прочетен: 2100 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2018 12:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Народът Лакота (ловци - номади) е най - известният  индиански народ в северна америка. Многоброен, непокорен, заемал площ на територията на четири американски щата - Небраска, южна и северна Дакота и Уайоминг, владетел на северните велики равнини. Населил се там след като опитомява коня като домашно животно, единствената положителна страна на предходната испанска колонизация на континента.

image



image

         Пейзажите във Великите Равнини са замайващи и спиращи дъхът.

image


Уникалната красота на Великите Равнини се допълва от гигантски разстояния, които    могат да се прекосят само на кон, не и пеша.

image

Типичен лагер на народът Лакота, известен и като "народът на 10 - те хиляди лагера".

image
До Гражданската война в америка Лакота слабо познават англичаните, срещите им са случайни и с цел търговия. След Войната е обявен "манифест дестини" - съдбовният манифест, документ, оповестяващ, че всеки англичанин (повечето "пионери на запада" са англичани, малко са французи или германци) може да владее всяко парче свободна земя, което намери и успее да завземе от индианците. Де факто обявени за вреден дивеч, Лакота са подложени на лов и отстрел както от жадните за земя заселници, така и от три батальона на американската армия, създадени единствено с целта да избиват индианци.

image
Поради огромната площ, която народът обитава - около 420 000 квадратни километра, и броят на лакотите - около 120 000 души, избиването им е затруднено по чисто технически и географски причини - на север зимите са сурови и на практика 5 месеца в годината теренът е непроходим дори за конници. По тази причина освен форсирано избиване, се прилагат и дипломатически трикове, във вид на "мирни договори", които са нарушавани от страна на англичаните всеки път, за да се стигне до следващ договор и следващото му нарушение, пак от английска страна. В крайна сметка Лакота разбират, че ако не се отбраняват, ще изчезнат или ще бъдат вкарани в концлагери - наречени резервати.

image

Започва 11 годишна партизанска война с американската войска, водач на която е вождът Лудият Кон, англ. Crazy Horse, исп. El caballo loco, лакота Тасунка Витко. Младият мъж води над 70 сражения с американската войска, златотърсачи, крадци на земя и ловци на бизони, в които никога не е бил раняван или пленяван. Със своята борба осигурява последното десетилетие свободен живот на народът си. На практика последният свободен вожд на последният свободен народ индианци в америка.



Тагове:   война,   Америка,   народ,   Свят,   бизони,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: corsicasky
Категория: Забавление
Прочетен: 26179
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930